hoorn des overvloeds


hoorn des overvloeds 1.0

iets waaruit massale hoeveelheden rijkdom, heerlijkheden, schoonheid e.d. voortkomen die zo maar voor het oprapen liggen
De uitdrukking stamt uit de Griekse mythologie en verwijst naar de hoorn van een geit waaraan door Zeus wonderbare gaven werden toegekend.

Algemene voorbeelden


Biënnale hedendaagse kunst van het bewegend beeld in Lyon is hoorn des overvloeds. De derde biënnale voor hedendaagse kunst in Lyon staat volledig in het teken van het bewegende beeld [...]. Op de biënnale zijn maar liefst 64 kunstenaars vertegenwoordigd. Een hoorn des overvloeds die een boeiende state of the art oplevert.

De Standaard,

België is een ware hoorn des overvloeds wat zoetwaren in het algemeen betreft: een tongstrelend en rijk gevarieerd palet chocolade, pralines, snoepgoed, koekjes, gebak, roomijs en ander lekkers wordt er dagelijks geproduceerd voor een lokaal én een wereldwijd verspreid publiek van zoetekauwen en fijnproevers.

http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-suikergoed/part1-1_nl.html

Oud-premier Raymond Barre zei donderdag: 'Als de Corsicanen per se hun onafhankelijkheid willen, dat zij die dan nemen. De staat schudt over Corsica een hoorn van overvloed uit. Daar moet een eind aan komen. Als het echt onmogelijk is de orde te handhaven en als zij (de Corsicanen) geen respect hebben voor de republiek, moeten ze maar voor zichzelf instaan, maar niet op onze kosten.'

De Standaard,

hoorn des overvloeds 2.0

afbeelding

Bron: Wikimedia Commons
( CC BY-SA 3.0 )

(planten; biologie)

kleine, trechtervormige, eetbare paddenstoel met een asgrijze tot zwarte kleur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hoorn des overvloeds…

is een paddenstoel; is een organisme

  • [Afmeting] is vrij klein
  • [Kleur] heeft een asgrijze tot zwarte kleur
  • [Uiterlijk] is trechtervormig
  • [Functie] is eetbaar

Wetenschappelijke naam: Craterellus cornucopioides

Rijk Fungi; Schimmels
Stam Basidiomycota
Klasse Agaricomycetes
Orde Cantharellales
Familie Cantharellaceae
Geslacht Craterellus
Soort Craterellus cornucopioides

Algemene voorbeelden


Bijzonder aan de Craterellus cornucopioides is ook zijn Nederlandse naam 'Hoorn van overvloed'. Vroeger werd hij in de volksmond ook wel 'Doodstrompet' genoemd, niet omdat hij giftig is, maar vanwege zijn diepzwarte kleur. De soortnaam cornucopioides is afgeleid van het latijnse cornucopia wat staat voor cornu = hoorn en copia = voorraad. Cornucopia staat voor een legendarisch voorwerp dat overvloed schonk. Het stamt oorspronkelijk uit de Griekse Mythologie. Volgens de mythe is de Cornucopia de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zeus haar aan de hemel als een sterrenbeeld en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij maar begeerde. Zijn naam is dus een metafoor die overvloed symboliseert.

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=16894, Marjon van der Vegte

Tientallen soorten komen in aanmerking: van eekhoornbrood en cantharellen tot shii-takes, champignons, oesterzwammen en de hoorn des overvloeds.

http://users.skynet.be/colea/WildOpWild.html